Wat is dyslexie

Wat is dyslexie?

Problemen met lezen en met spelling zijn de belangrijkste eigenschappen van dyslexie. Leerlingen met dyslexie hebben vaak een achterstand op school en problemen bij het maken van toetsen en examens.

Technisch lezen en dyslexie

Dyslectische mensen hebben moeite om van letters en woorden op papier spraakklanken te maken. Ze zien een woord, maar kunnen het niet meteen hardop zeggen. Bij dyslexie gaat het om problemen bij het technisch lezen. Dyslectische mensen hebben meestal geen moeite met begrijpend lezen.

Begeleiding leerlingen met dyslexie

Leerlingen met dyslexie besteden vaak veel tijd aan hun huiswerk en halen dan nog een onvoldoende. Hierdoor kunnen ze hun zelfvertrouwen verliezen, gespannen raken of faalangst krijgen. Het is dus zeer belangrijk dat scholen dyslectische leerlingen goed begeleiden. Dit kan op verschillende manieren. Een computer type cursus kan hier een positieve bijdrage aanleveren.

Meer informatie

Met vragen over dyslexie kunt u contact opnemen met de oudervereniging Woortblind of met het Steunpunt Dyslexie. Uitgebreide informatie over begeleiding van leerlingen met dyslexie in het voortgezet onderwijs vindt u in de brochure Dyslexie, een praktische gids voor scholen voor het voortgezet onderwijs.

Relevante links